Alles wat de Ballonnenfee overkomt.

Het is het tweede lichtste element in het universum, het heeft het  laagste kookpunt van alle gassen en wordt over heel de wereld gebruikt om ballonnen op te blazen. Natuurlijk, het gaat hier over Helium, een gas dat zichzelf niet vernieuwd en stilaan zeldzaam wordt. Een tekort aan Helium zou vervelende gevolgen kunnen hebben.

Natuurkundigen wijzen erop dat de Heliumreserves zouden kunnen opgebruikt zijn binnen de 25 a 30 jaar. Dit zou een ramp kunnen zijn voor de medische wereld, want MRI scanners worden gekoeld door Helium in vloeibare vorm. Maar ook  de anti-terroristen autoriteiten die helium gebruiken voor hun radarmonitors en de kinderen die houden van helium gevulde ballonnen worden erdoor geraakt.

Helium wordt geproduceerd een nucleair fusie proces van de zon of door het langzame radoioactieve verval van een rots. Er is geen manier om Helium te produceren. Al zijn Heliumgevulde ballonnen al betrekkelijk duur, volgens kenners is het nog niet duur genoeg, want rekening houdend met de schaarste zou de de prijs van Helium nog veel hoger moeten liggen.

Ballondecorateurs zijn zich bewust van het Heliumprobleem, maar blijven niet bij de pakken zitten. Daarom gaan ze creatief op zoek naar alternatieven . Luchtgevulde decoraties worden gepromoot, ze zijn goedkoper en blijven langer mooi.  En geef toe zo’n ballonnenzuil of ballonnenboog heeft wel iets speciaals, ze zijn trouwens helemaal met lucht gevuld.

 

De Ballonnenfee.